9 Kasım 2013 Cumartesi

Support / Destek Nedir? Görevleri Nelerdir?

Merhaba arkadaşlar, yeni bir soruyla ve rehber niteliğinde cevaplarla yine karşınızdayım.


Support Nedir?

Öncelikle şunu bi açıklayalım: Support'un kelime anlamı Türkçe'de Destektir. Rol olarak da Ad-Carry (Saldırı gücü taşıyıcısı / ADC) için destek karakteridir. Genel olarak heal, CC (stun-slow-fear vb.) ve absorb (damage emme diyelim) kullanan ve paylaşabilen şampiyonlardan oluşur. Farm düzeyi minimumdur ve kasti olarak kill almaz.



Rün Seçimi


Rün biraz oyun tarzınıza bakıyor. Ben şahsen Sona kullanıyorum support rolünde, Sona oynarken birazcık AP rün ve yanında rakip ADC'ye yem olmamak için zırh rünüyle giriyorum. Diğer şampiyonlar için ise Zırh + 10 saniyede 3 gold + Büyü Direnci rünlerini kullanıyorum.


Hangi Şampiyondan Support Olur?


Hemen hemen CC (yani stun, fear falan filan) , heal ve damage emen şampiyonların çoğu (hepsi değil çoğu) support olabilir.


Başlangıç Düzeyi Support ŞampiyonlarıSoraka (heal düzeyi çok fazla ve yanındaki adc'nin mana ihtiyacını gidermesi yönünden çok iyi bir şampiyon, ayrıca ultisi teamfightlarda focus yemezse çok etkili oluyor. tavsiyem soraka oynarken teamfightlarda kenarda köşede durun ve focus yemeden öncelikle adc'nizi sonra tüm takımı gözetleyin. ultinizi ve diğer skillerinizi ona göre kullanın)


Alistar (benim çok sevdiğim support şampiyonlarımdan birisidir, alistar oynarken W-Q kombosunu yapmak çok önemlidir. ayrıca heal'ı ve ultisi de çok iyi özelliklere sahiptir ancak pasifini çok gereksiz buluyorum şahsen. alistar'ın en önemli özelliği dediğim gibi ultisidir, ultiyi açınca neredeyse öldürülemez oluyor. başlarda heal'i yüzünden biraz mana sıkıntısı çekeceksiniz, bu yüzden item olarak başlarken can pot yerine mana pot ile başlamanızı tavsiye ederim.)


Sona (genel olarak oynadığım 2 support şampiyondan birisidir, her türlü en rahat destek şampiyonu budur. Skilleri çok rahattır, ultisi haricinde hassasiyet ve hatta hedef tutturma yeteneği bile istemez fakat buna rağmen en etkili supportlardan birisidir. Q yeteneği ile rakip adc'yi 3 dakikada çaktırmadan eritirsiniz, W yeteneğiyle kendi adc'nizi korursunuz, E yeteneği önemli bir ölçüde hız artışı sağlar, Ultisi ise söylemeye bile gerek yok maç kazandırır ve maç çevirir. Ayrıca her skillinin getirdiği çevredekilere özellik artışı veren hareler de cabası.)


Taric (en çok oynadığım diğer support da budur. skilleri benim düşünceme göre çok sağlamdır, w skillinin pasifi olsun, r skillinin pasifi olsun, stun'ı olsun, heal'ı olsun. ne ararsanız vardır bu şampiyonda. teamfightlarda stunı sürekli rakip adc'ye veya sizin adc'nize sıkıntı veren şampiyona atın. hiç yılmadan tükenmeden usanmadan atın ve maçı kazanın. ayrıca heal de sağlamdır taric'de haberiniz olsun.)


Janna

Nunu

İleri Düzey Support Şampiyonları


Shen

Leona
Blitzcrack
Lux
Nautilus
Kayle
Lulu
Nidalee

Büyü Seçimi


Özel bir istek gelmediği sürece Sıçra&Bitkinlik olarak oynanır bazı Ad-Carryler Şifa isteyebilir ayrıca , triple heal soraka sevenler genelde Şifa kullanır.





Neden Kill ya da Farm Yapılmaz?

Bildiğiniz üzere takımı taşıyan genellikle Ad-Carry olur bu nedenle Ad-Carry nin alıcağı 1 gold bile önemli oluyor. Support , farma karışırsa gold bölünür ve o lane için durum pek iyi gitmez. Yapacağınız yarım farm da kimseye yaramaz.


"E biz nasıl gold kazanıcaz?"


Öncelikle Support karakterinin demirbaşı."Gelişmiş Tamah Cevheri" bu cevher saniye başına gelen gold`u +1 yükseltir bu cevherden 3 tane almanız gerekli.Bunun üzerine kabiliyet sayfanızdan Hırs ve Servet kabiliyetlerini maximum yapmanızı tavsiye ederim.


Oyun içinde ise "her 10 saniyede +5 gold" pasif özelliğine sahip 2 item yeterli olucaktır. Toplamda bu özelliğe sahip 4 item vardır. Aynısından 2 tane almanız gereksizdir +5 gold özelliği sadece farklı itemlerde yükselir.Bazı support şampiyonları bu itemlerden 3 ünü alabilir.(Oyunu %100 kazanıcaksanız hepsini alabilirsiniz maksat eğlence olsun)


Alıcağınız assistlerde bunlara ek olucaktır.


Support rolünde neler yapılmaz

1)Aşırı ofansiv şampiyon seçilmez. Farm yok , kill yok ortada kalırsınız.
2)Tercih meselesidir ama yetenek gücü rün kullanılmaz. Çoğu support karakteri zaten YG den fazla puan almaz.
3)Full item buildi yapılmaz. Ward-Totem için her zaman bir boş slot kalmalı.
4)Gereksiz skill açılmaz. Örn: Support Nunu`da 1 levelda Q açılmaz , ne saldırı hızı var ne slow var bişeye yaramazsın. (Tercihim 12 levelda açmaktır) Her zaman yanınızdaki adama faydalı skilleri açın ve fulleyin.

Neler Yapmalı

1)Gerekli yerlere sürekli ward atılmalı.
2)Mümkün olduğu kadar kontrollü mana kullanmalısınız.
3)Yukarıda kill almaz ve farm yapmaz dedim ama , minion ziyan olucaksa siz alın Örn:Yukarı koridordaki adam asagı koridorda kule önüne dizilmiş 20 minion u kesmeye koşuyorsa hiç ugrasmadan siz kesin (eğer yakında kimse yoksa) zaten o adam gelene kadar minion kalmaz orda.

Önemli: Kill alma konusuda şöyle diyelim bot lanede bi kapışma oldu ve Ad Carry kaçmak zorunda kaldı ya da kill için yetişemicek bir mesafede rakibi öldürebilecekseniz dalın ve kill i alın.Hesap vermek zorunda değilsiniz ama bazı manyaklar support kill mi alır be diyebilir , Adam kaçacağına siz 300 gold alın daha iyi.



Burda sadece basit kısımlarından bahsettim.


İşin sonunda ne yazık ki kimse sizi hatırlamıcaktır. Hatta Ad Carryniz "hadi gelin 5v1 atalım hepinizi ezdim botta" (sanki tüm oyun aşağıda tekmiş gibi) diyebilir. Çoğu zaman teşekkür bile almayabilirsiniz ama işin sonunda Elo var. Support oyunda nerdeyse görünmezdir diyebiliriz.


Support boş bir lane değildir ranked a girerken "Hiç bişi kalmazsa Support oynarım" kafasında girmeyin.


Ayrıca rahat bir lanedir hem telefonda mesajlaşıp hemde rahat rahat oyun oynanabilir.


Tavsiyem bu lane i öğrenin zevklidir , rahattır , 7-8 defa ölmediğiniz sürece kimse size laf etmez unutur gider.


metnin geneli alıntıdır ancak kendim de bir şeyler ekledim. umarım faydalı olmuştur, kolay gelsin sihirdarlar :)


kaynak: http://forums.tr.leagueoflegends.com/board/showthread.php?t=3244

2 yorum: