26 Nisan 2013 Cuma

ADC/Taşıyıcı (Carry) Nedir?

Carry nedir?

Kısaca carry, taşıyıcı manasına gelir. Kasılan taşıyıcı çok rahat bir şekilde (ölmeden) karşı takımı temizleyip takımına zafer aldırabilecek şampiyondur. Genelde Türkler tarafından yanlış anlaşılan bir terimdir. Carry denilince akla direkt olarak uzaktan vuran şampiyonlar gelebilir, bu normaldir fakat bazen yakından vuran şampiyonları da carry oynarken görebilmekteyiz.



Neler yapar?

Genelde diziliş şöyledir: 1 top oyuncusu (tanky-ad yada tanky-ap) 1 mid (ap carry) 1 jungle(tanky-ad) 2 bot(support ve ad carry) ad carry supportla gider ki rahat farm yapsın yani minyon kessin ve lanede uzun süre base'ye gitmeden kalsın, daha rahat beslensin bu yüzden botta support + carry gider. Yani lanede kalıp farm (beslenmek) yapmak başlıca amacıdır. Pasif adcler Agresif adclere göre daha çok beslendiği gerçeği kaçınılmazdır. (Saldırmayan değil tabi ki, arada rakip adc rahatsız edilmeli ve kill alınabilecek durumlar kollanmalıdır.)

ÖNEMLİ BİLGİ : Ad carryler lane'i pushlamamak için last hit yapar(bu sayede kendi junglerın rahat gelir ve karşı takımın junglerı cok kolay gank atamaz) Nedir last hit: Minionların canını birbirinin götürmesini bekleyip az canı kalan minionları kesmektir.

NOT: ad carrylerin lanede minionları kalmadığı zaman karşı minionlar kendi kulesine ölmeye başlar bu yüzden taktik sudur(yakından vuran minionlar için:kule+kule sonra siz uzakcılar için: kule ve sonra siz atak yapın böylece farm kaçırmassınız)

Ya da durdurma dediğimiz işlem yapılır: ad carry minionlara ateş etmez ve tank gibi bekler(kulenin vurmadığı mesafede)(kendi minionları gelinceye kadar) böylece kendi minionlarının lanei pushlamasını engeller ve karşı tarafında lanei pushlamasını sağlar.

11 yorum:

  1. Arkadaş o kadar çok yabancı kelime ve terim kullanmışsın ki yazdığın bi halt analamadım.Çok bilgili bir LoL oyuncusu değilim.öğrenmek için baktık yalan olduk :S

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Anlamadığınız yerleri yazarsanız seve seve yardımcı olmaya çalışırım :)

      Sil
    2. adc nedir ben onu anmaldım

      Sil
    3. Sevgili Yusuf adc tam anlamıyla attack damage carry yani "Saldırı Gücü Taşıyıcısı=SGT" anlamına gelir.

      Kısaca SGT karakterleri, uzaktan farm yapabilen ve saldırı gücü hasarı verebilen karakterlerdir. Uzaktan farm yapabilen şampiyonların seçilmesindeki mantık, rakibi zonlamak, ya da rakip tarafından kolay hasar yemekten korunmaktır. Oyundaki çoğu şampiyon SGT eşya kurgusuyla oynayabilir ancak iş hasardan korunmaya ve ya rakip hasarından sıyrılmaya gelince sıkıntı çıkar. Örnek olarak, Master Yi, Tryndamere, Sion, vs. gibi şampiyonlar da SGT eşya kurgusuyla eşyalar aldıkları zaman can yakıcı olabilirler. Ancak karşınızda tecrübeli ve uzaktan farm yapabilen (ranged) bir rakip varsa, sizi farmsız bırakır (yani koridorunuzda minyon kesemezsiniz) ve eşyalarını sizden önce alarak avantajlı duruma geçer. İşte bu yüzden SGT pozisyonunda oyunun ustası oyuncular ve bu oyuncuların takımları gerek turnuvalarda gerekse dereceli oyunlarda uzaktan farm yapabilen şampiyonlar seçerler.

      SGT yani ADC kısaca bu anlama gelir. Aklında soru kaldıysa sormaya çekinme :)

      Sil
    4. öğretici açıklamaların için teşekkürler...oyunun türkiyede ve türkçe oynanmasına ragmen ingilizce terimlerle anlaşmanın çok saçma olduğunu düşünüyorum..hem türkiyede oynuyosun hem türkçe oynuyosun ama yabancı terimlerle anlaşıyosun :))

      Sil
    5. gang nedir lane nedir

      Sil
    6. gang nedir lane nedir

      Sil
    7. Selam Muhammet, 'lane' diye ifade ettiğimiz şey oyuncuların oyun başladıktan sonra gittiği koridorlar, 'gank' ise ormancı veya diğer koridorlardaki oyuncuların yardıma gelmesidir.

      Sil
  2. gank baskın demek ıng bılmıyosan google translate temı yok bıraz arastırın hersey kafada bıter ..

    YanıtlaSil
  3. Bu yorum yazar tarafından silindi.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. ne gösterişi hanımefendi, nerde gösteriş?

      Sil